Оцветената в тъмно територия показва регионите, за които е характерно ръчното производство на килими

Оцветената в тъмно територия показва регионите, за които е характерно ръчното производство на килими

Ръчно тъканите килими обикновено носят името на мястото, където са изработени или на етническата група, която ги е създала. Всеки регион се отличава с традиционни мотиви и багри, които подсказват произхода на килима.

Безспорно най-прославените са Персийските килими. Изкуството на тъкане и боядисване е вродено за населението на древна Персия, старото име на днешен Иран.  Качеството на материалите и боите, многообразието от цветове и мотиви превръщат Персийските килими в синоним за всички ориенталски килими. Сред най-популярните видове Персийски килими са Ардебил, Габе, Биджар.

Афганистанските килими се отличават с тъмно червени цветове и геометрични мотиви.

В Пакистан килимите, които се произвеждат днес са от най-висококачествена Австралийска вълна и толкова майсторски изработени, че изглежат почти като копринени. Такива са световноизвестните килими Зиглер (ZIEGLER).

Килимите, произхождащи от Балуш (на границата между Иран и Пакистан), са малки, геометрични, с рустикални мотиви в преобладаващи червен, кафяв и тъмно син цвят.

За килимите от Кавказкия регион са характерни геометрични форми, много красиви и наситени, ярки цветове. Днес се продават под името Казак.

Индийските килими са известни още от 17 век. И днес страната е от големите износители на ръчнотъкани килими от висококачествена вълна с Персийски мотиви.

Тибетските килими и тези, произведени в Непал са ръчно изработени, в пастелни цветове и с изчистен дизайн по западен модел.

Турските килими са известни и като Анатолски. Типичен за тях е геометричният стил, без изображения на хора и животни.

За килимите, ръчно изработени в Китай, са специфични мотиви, подобни на тези от рисувания порцелан и коприна. Често има стари религиозни или драконови фигури, а в по-модерните дизайни се отбелязват силно застъпени пейзажни и цветни фигури.

Самарканд килимите, отличителни с изобразяването на  нарово дърво, произхождат от Туркестан. Стилът им е геометричен, а цветовете много наподобяват тези на китайските килими.

Северно-Африканските килими са с произход Мароко, Тунис и Египет. Силни зелени, сини и червени нюанси, както и геометрични форми ги отличават. В по-модерните дизайни се наблюдават и много персийски мотиви, както и копринени килими.

От Европейските килими Френските са тези, които прибавят забележителна украса от цветя, често във вази, в дизайна на килимите от 17 век. Някои от най-впечатляващите ръчно изработени екземпляри на Савонери могат да бъдат видяни днес в Лувъра. Английските килими, както Френските, са изработвани със симетрични възли, вдъхновени от индо-персийските стилове. Днес цялото ръчно производство е почти изнесено от Европа.