При избора на килим

Усещането за уют и комфорт, който съдава ръчно тъкания килим, е неповторимо. Преди да закупите своето бижу обаче, трябва добре да обмислите къде ще го използвате, ще има ли мебели върху него, какъв размер и цветова гама ще търсите. Важно е да съобразите, че:

  • Килим, поставен в трапезарията трябва да е достатъчно издръжлив на тежестта на масата и столовете, както и устойчив на замърсяване. Размерът  му трябва да бъде достатъчно голям , така че столовете при сядане да не излизат  извън очертанията  му.
  • Килим с централно поставен медальон концентрира енергията и оформя  мебелите и пространството в по-подреден, симетричен стил, докато другите килими  дават усещането за повече свобода и фриволност.
  • Твърде малък килим в голяма стая я прави да изглежда несъразмерна.
  • Избелелите цветове не винаги означават, че килимът е стар.
  • Цената на килима зависи от редица фактори – размер, цвят, стил и произход, оформление и мотиви, материали, тахника, възли и гъстота на възлите, възраст и общо състояние. От голямо значение е и дизайнът – дали е по-семпъл или по-богат.

За да сте сигурни в най-доброто качество и произход, препоръчително е при покупката на скъп ръчно изработен килим да се консултирате с експерти в специализираните магазини. Там ще получите компетентно и персонално обслужване и ще ви помогнат да направите най-добрия избор за своята инвестиция.

За да се наслаждавате за дълго на вашия килим най-важното е да го поддържате чист, да не поставяте саксии с цветя върху него, тъй като се образува плесен, както и да не го излагате постоянно на директна слънчева светлина, за да не избледнеят естествените цветове, с които е обагрен.

Ръчно изработените килими са много здрави и устойчиви, затова и по-скъпи. Но дори и най-скъпият ръчно изработен килим е предназначен за ползване, да се стъпва на него и колкото повече се използва, толкова по-красив става, както и се повишава стойността му.