Поддръжка

Ръчно изработеният килим е много устойчив във времето. Поддържа се лесно и може да се ползва от поколения. За почистването му от петна може да използвате разтвор на мек сапун в топла вода. В случай на сериозно замърсяване, моля обърнете се към препоръчан специалист за съвет.

Пух

Новите килими могат да отделят по малко пух, което се дължи на някои влакна в повече.Това е нормално и не е повод за притеснение. Най-добре е новият килим в началото да се почиства с прахосмукачка по-често, като така след време излишният пух ще намалее и изчезне.

Абраш

Изтъканата ръчно прежда не винаги е абсолютно еднаква по цвят или плътност. Когато тази прежда се оцветява, понякога се случват леки разлики в цвета й. Така се получава ефект на фини райета, наречен абраш. Това е търсен ефект, който придава живот и характер на килима и е белег за използване на натурални материали. Килими, изработени без абраш, изглеждат равни и мешинно направени.

Избледняване

Дори и най-качествените бои не са застраховани от избледняване ако са подложени на пряка слъчева светлина постоянно. За да се избегне това се препоръчва килимът да се обръща периодично в различни посоки.